Инструкции след вадене на зъб

Понякога, след като са изчерпани всички възможни варианти за лечение, макар да не ни се иска, прибягваме към вадене на зъб. За пациентите това е една стресираща манипулация на психологично ниво и опита показва, че те не са в състояние да запомнят инструкциите предоставени от лекуващия лекар точно в този момент. Това от своя страна е предпоставка за по-бавен, по-труден оздравителен процес, а в някой случаи, макар и рядко, усложнения след вадене на зъб.

Има няколко трика, простички на пръв поглед, но изключително важни особености, които пациента трябва да съблюдава, за да си гарантира бърз и безболезнен оздравителен процес. Точно затова, ние от екипа на „НАТУРАДЕНТ“ се постарахме да ги приведем в достъпна форма за всички притеснени пациенти, които са забравили някоя мъничка подробност.

 

ПОСТОПЕРАТИВНИ ПРЕПОРЪКИ

Прием на течности: Пийте около 1.5л. вода дневно. Можете да започнете с приема на течности непосредствено след интервенцията. Това спомага за по-бързото възстановяване на организма. Избягвайте газирани напитки и сокове.

Хранене: Можете да се храните след отминаване на действието на упойката, за да избегнете неволно прехапване на бузите, езика и устните. През първите 1-2 дни препоръчваме приема на мека, негореща храна.

Устна хигиена: Спазвайте нормална устна хигиена от сутринта след манипулацията. Задължително си набавете нова, съвсем мека четка. Обезателно мийте и зъбите в непосредствена близост до оперативното поле, като там движенията трябва да са винаги вертикални, от венеца към зъбите и никога обратно.

Профилактика на кървене: Притискайте оперативното поле с поставените от нас марли около 30-40 минути. Ако по-късно отново се появи кървене, ползвайте превръзка от (нестерилна) хартиена кърпичка за нос, която сте оформили като малка топка. Притискайте за около половин час и не се притеснявайте, ако се наложи да сменяте превръзката 2-3 пъти. През първите 24 часа лекото кървене е абсолютно нормално. В никакъв случай не промивайте и не изплаквайте с вода или други средства 24 часа след интервенцията, защото всякакъв вид промивки и жабуркане“ в деня на манипулацията постигат обратен ефект и кървенето се усилва! Ако въпреки всичко имате чувството, че часове наред кървенето остава непроменено силно, се свържете с Вашия лекуващ лекар.

Профилактика на оток: Увеличаващото се постоперативно подуване през първите три дни след операцията е нормален феномен, съпътстващ оздравителния процес. Охлаждайте бузата отвън през този период на 2-3 часа за по 15 минути, като започнете веднага след интервенцията. Трябва да чувствате приятна хлад върху кожата си и в никакъв случай прекомерно вледеняване, което би довело до двойно по-голям оток.

Обезболяване: През първите дни приемайте препоръчаните болкоуспокояващи винаги преди болката да е станала силна, като разбира се спазвате разрешената дозировка. Вземете една таблетка преди нощния сън дори когато точно тогава не Ви боли и ползвайте по-висока възглавница. Потушаването на болката в начален стадий съществено намалява периода, в който ще имате нужда от тези медикаменти.

Промивки: От първия следоперативен ден препоръчваме 2-3 промивки дневно за по минута с охладена отвара от лайка или смрадлика (силен успокояващ и противовъзпалителен ефект), както и леко изплакване на устната кухина след всяко хранене. Антибактериална вода за уста може да ползвате веднъж дневно, не по-често, също едва 24 часа след интервенцията и тя задължително трябва да е на хлорхексидинова основа. При интервенция в горната челюст или в областта на синусите, не издухвайте през носа най-малко за седмица, като при хрема и затруднено дишане ползвайте спрей за нос.

Тютюнопушене и алкохол: Пушенето забавя оздравителния процес и увеличава драстично риска от развитието на инфекция, затова употребата на цигари в деня на интервенцията, както и през първия постоперативен ден, е крайно нежелателна. Приемът на алкохол не се разрешава по време на антибиотично лечение.

Медикаменти: Болкоуспокояващите, както и антибиотиците, не се приемат на гладно. Препоръчва се употребата им да е 20-30 минути след хранене, както и кратък времеви диапазон между приемите на всяко от лекарствата. Ако установите нежелани реакции от медикаментите (сърбеж, обрив, диария, повръщане, подуване, стомашни болки), непременно уведомете Вашия лекуващ лекар.

Пожелаваме Ви бързо и леко възстановяване и оставаме на разположение при всякакви въпроси и неясноти относно Вашето състояние и оздравителния процес!