Как се използва конец за зъби ?

Всички сме виждали в магазина, в аптеката или реклама по телевизията на онази малка кутийка, в която се съхранява конец за зъби. Сигурно поне веднъж сте мислили да си закупите? А може би при повечето от Вас тя заема задно място в шкафа, в банята? Каква е причината за това? Вашият стоматолог обяснил ли Ви е как се използва конец за зъби и защо е изключително важно?

Когато попитаме пациентите си – „Използвате ли средства за интердентална хигиена?“, най-честият отговор е – „НЕ“. Работата, като дентален лекар е свързана освен с лечение на кариес, пулпит, заболявания на венеца (гингивит и пародонтит), а и профилактиката на тези заболявания. Почистване с конец за зъби, правилните инструкции, които ще дадем на нашите пациенти

Основният причинител на зъбен кариес и възпаление на венците са непочистените хранителни остатъци (зъбна плака). Миете зъбите си по два пъти на ден и отново развивате кариес или страдате от възпалени венци? Отговорът на този въпрос е съвсем простичък: Косъмчетата от Вашата четка за зъби не могат да достигнат до всички зъбни повърхности, а именно контактната точка между два зъба, както и зъбната повърхност намираща се под венеца. За тези труднодостъпни места идва на помощ именно конецът.

Ето и нашите инструкции за правилно използване и бързо „сприятеляване“:

  • Откъснете 30-40см и го омотайте 2-3 пъти около показалците на двете си ръце. Така в средата между тях ще останат няколко сантиметра, които ще служат за почистване и може да направлявате с останалите пръсти.
  • Започнете да прекарвате конеца между два зъба, с движения „напред – назад“, докато не преминете контактната точка. Вече конецът трябва да е свободен между зъбите. Изключително важно е в никакъв случай да не натискате конеца вертикално надолу, по-този начин може да нараните триъгълничето от венец (папилата).
  • След като сте преминали контактната точка, конецът се обляга първо върху едната зъбна повърхност и чрез движения „напред – назад“ се навлиза на 2-3мм под венеца. Това е възможно, защото там венецът не е прилепен плътно към зъба и по-този начин се превръща в „депо“ за бактерии, микроорганизми и хранителни остатъци, точно затова е изключително важно да го почистваме. Щом сте приключили с едната зъбна повърхност, връщате конеца до изходната позиция и облягате на другия зъб, там повтаряте същите движения. Моля обърнете внимание, че нивото на венеца от вътрешната страна е по-ниско отколкото отвън, затова е важно хубаво да притиснете с пръст, за да успеете да почистите и от вътрешната страна.
  • По същия начин трябва да почистите всяко междузъбно пространство. Един път на ден е достатъчен, ние препоръчваме да се извършва – вечер, след стандартното почистване с четка и паста.
  • Ако има леко кървене от венците, моля почиствайте въпреки него. Кървенето е знак за възпаление и ако вие отлагате конеца, чакайки то да спре, то никога няма да се случи. Ако почиствате регулярно, на ежедневна база, въпреки кървенето, то ще спре до няколко седмици и венците ще заздравеят.