Как да намалим риска от зъбен кариес

Питали ли сте се някога как да предпазите зъбите си от развитието на кариес? Задавали ли сте този въпрос на Вашия дентален лекар? Днес ще разгледаме една от основните причини за зъбен кариес, а именно храненето. Храната е жизнено важна за всеки човек, но има значение как я приемаме, за да предпазим зъбите си максимално дълго. В основата на всичко стои фактът, че при хранене pH в устната кухина спада и точно затова храната се явява една от петте причини за зъбен кариес.

болка от зъбен кариес

Всеки път, когато хапваме любимата си вкусотийка, киселинността в устната кухина се увеличава. Ако в покой обменът на вещества между най-външния слой на зъба (емайла) и устната кухина е почти минимален, то една такава киселинна атака засилва тези процеси неколкократно. Емайлът става „по-разтворим“, „по-мек“ и „по-пропусклив“ за различни вещества, в това число и микроорганизми, които също са сред тези 5 причини за зъбен кариес.

Нашият организъм се бори с тези естествени процеси, като намалява киселинността и се опитва да създаде една неутрална среда в устната кухина, но за това му е необходимо достатъчно време, понякога до 2 часа. Именно затова, ако се приема много пъти през деня, дори и по съвсем малко количество храна, това създава дълги периоди на киселинна среда и кратки на възстановяване. В тези случаи pH никога не връща нормалните си стойности и зъбите не могат да си „починат“.

Друга от 5-те причини за зъбен кариес е намаленото слюноотделяне. Когато функцията на слюнчените жлези се забави по една или друга причина, се забавя нормалното отмиване и разграждане на хранителни вещества и микроорганизми.  Така те необезпокоявани вършат своята работа, а именно образуват кариес.

Причини за зъбен кариес могат да бъдат и лошите качества на зъбния емайл. Затова от ранна детска възраст трябва да се консумират храни богати на калций и флуор, за да заздравим най-външната обвивка на нашите зъби.

блестяща усмивка без зъбен кариес

Ето защо ние препоръчваме на нашите пациенти:

  • Най-добре е да има три основни хранения през деня и по възможност похапването (междинните хранения) да бъдат ограничени до минимум.
  • Завършете храненето с по-твърда храна (например парченце морков), по този начин стимулирате слюноотделянето, реципрочно и защитните сили на организма срещу киселините.
  • Дъвчете дъвка (без захар) след всяко междинно хранене.

 

Последвайте ни в социалните мрежи, където ще откриете още полезни съвети за блестяща усмивка.

 

 Следваща статия